Personalet anbefaler: Jubilæum | AssensBibliotekerne

Personalet anbefaler: Jubilæum

Bogforside Jubilæum
Photo: AssensBibliotekerne

Dorte anbefaler Lotte Kirkeby Hansens novellesamling


Denne novellesamling omhandler, på et eller andet plan, det at miste. Det kan være at miste en livsledsager, sine illusioner, barndommens uskyld eller en søster. Alle noveller udspiller sig i realistiske og genkendelige hverdagsmiljøer, så man ofte kan identificere sig med de temaer, der kredses om.

I novellen: ”Jubilæum” skal den mandlige hovedperson til jubilæum med dem han, for snart 50 år siden, blev student sammen med. Der er bare det ved det, at hans hustru gennem mange år for nylig har valgt at gå fra ham til fordel for en af de andre deltagere. Han er endnu ikke kommet sig over tabet og har ikke lyst til at sætte sig i den ubehagelige situation det er at tage til en fest, hvor han er den, der er blevet valgt fra: ”Når man kigger på dem,” ville damerne sige, når de gik på toilettet sammen, og det gjorde de stadig, selv om de snart var halvfjerds, ”så kan man jo egentlig godt forstå hende”.

For mig er den bedste novelle i samlingen: ”En mand og hans kone”. Manden passer omsorgsfuldt sin kone, der efterhånden ikke kan meget selv. Man fornemmer den store kærlighed, der gennem et langt liv sammen, har været imellem de to. Novellen får desuden et tvist i forhold til parrets søn, som jeg ikke skal afsløre her. Stemningen i novellen er stille og temmelig rørende og vækker mindelser om den franske film: ”Amour”, hvor det ældre ægtepar også lever i tæt samhørighed og må håndtere hendes sygdom, der efterhånden forværres.

Alt i alt er novellesamlingen en rigtig fin læseoplevelse og kan anbefales uanset om man tidligere har læst noveller, eller man som noget nyt vil kaste sig ud i det. Med en udpræget sans for detaljer skaber Kirkeby på sin egen afdæmpede måde drama mellem linjerne. Det jeg synes er det fascinerende ved velskrevne noveller er, at de på få sider etablerer et univers og skaber en meget intens stemning. De kan på meget kort tid tage en med på mange følelses- og erkendelsesmæssige rejser.

 

Dorte Stistrup

Bibliotekar

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

 

 

Lotte Kirkeby Hansen: Jubilæum : noveller
19 korte noveller, der handler om hverdagen, om vores relationer til hinanden og de afgørende øjeblikke i livet, hvor vi indser, at vi er på vej til at miste, det der var


Af: annsk

Udgivet: Tirsdag 11. oktober 2016 • Opdateret: Torsdag 23. juli 2020