Børn på biblioteket
Photo: AssensBibliotekerne

Indledning

Assens Kommune har i 2020 fået en ny kulturpolitik Kultur som drivkraft. Det er byrådets ambition med  kulturpolitikken, at kulturen skal være drivkraft for fællesskab, identitet, udvikling og livskvalitet samt inspirationskilde for alle borgere i Assens Kommune.

I forlængelse af kulturpolitikken beskriver Assens Kommunes kulturstrategi en samarbejdsmodel for kulturområdet samt de kulturpolitiske temaer, der satses på i den kommende periode. Samarbejdet omkring temaerne er helt central for at opfylde kulturpolitikkens ambition om at opbygge en klar profil på kulturområdet i Assens Kommune. De tre temaer som danner udgangspunkt for samarbejdet mellem kulturaktørerne i de kommende tre år er: Tema 1) Musik, sang og scenekunst, Tema 2) Madkultur og Tema 3) Billedkunst.

Udover at understøtte temaerne med aktiviteter og udstillinger vil AssensBibliotekerne i samarbejde med andre aktører på området udvikle nye initiativer, der bidrager til at styrke kommunens kulturprofil og gøre kommunen attraktiv for nye borgere og turister.

Strategi for AssensBibliotekerne 2021-2025 - Med et hjerte der banker for litteratur, kultur og viden understøtter kulturpolitikken og knytter an til en række af de prioriterede områder i Kultur som drivkraft. Som en af kommunens bærende kulturinstitutioner kan AssensBibliotekerne formidle kultur- og litteraturoplevelser til mange forskellige målgrupper i samarbejde med en række forskellige partnere. Her kan vi trække på, samt udvikle, eksisterende samarbejdsrelationer med kommunens øvrige kulturaktører samt andre aktører, der arbejder med viden og læring. Med flytningen af Assens Bibliotek til det nye multitek i Assens midtby på havnefronten fra sensommeren 2022 styrkes de fysiske rammer for denne indsats.

Strategi for AssensBibliotekerne 2021-2025 – Med et hjerte der banker for litteratur, kultur og viden  er endvidere udarbejdet med baggrund i et organisationsudviklingsforløb, hvor alle medarbejdere har været inddraget og som havde til formål at præcisere og udvikle de kerneopgaver, der kendetegner, og fremover vil præge, AssensBibliotekerne.

Vi har sammenfattet ambitionerne for de kommende års biblioteksudvikling i tre strategiske pejlemærker, som der kan læses mere om i strategien:

  • Biblioteket som moderne kulturinstitution
  • Det samarbejdende bibliotek
  • Biblioteket som kulturskaber

Kort fortalt er det bibliotekets ambition at tilbyde litterære og kulturelle oplevelser, der bidrager positivt til kommunens borgeres livskvalitet, giver viden og inspiration samt fører til nye erkendelser. Strategi for AssensBibliotekerne 2021-2025 formulerer dermed både et politisk og et biblioteksfagligt grundlag, som skal medvirke til at realisere de kulturpolitiske indsatser i Assens Kommune.

Velkommen på AssensBibliotekerne.

Venlig hilsen

Jette Blåstedt

Biblioteksleder

 

 

Politiske visioner og mål

Bibliotekets formål og opgaver

AssensBibliotekernes visioner er:

At bibliotekerne i Assens Kommune er kendetegnet ved en imødekommende og professionel service i en engageret dialog med borgeren. Vi tager altid udgangspunkt i vores brugeres behov

At gøre bibliotekernes materialer tilgængelige for flest mulige borgere i Assens Kommune – det gælder både analoge som digitale materialer

Vi har såvel fokus på litteraturformidling som på at skabe læselyst samt på at udvikle bibliotekets digitale tilbud i takt med den digitale udvikling

At bibliotekerne i Assens Kommune formidler en bred vifte af kulturelle aktiviteter for børn og voksne, der skaber rum for inkluderende fællesskaber. Vi tilstræber at gøre det sammen med borgere, frivillige foreninger, virksomheder, kommunale aktører eller andre aktører, der arbejder med kultur, læring eller sundhed.

 

Bibliotekets formål

Biblioteket har et grundlæggende demokratisk formål. De danske folkebibliotekers formål er at ”fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet”, hvilket står skrevet i biblioteksloven og har været et af de bærende elementer siden lovens tilblivelse i 1920.

Formålet med folkebibliotekerne er således at understøtte det demokratiske system og den demokratiske proces, hvilket forudsætter oplyste, vidende og veluddannede borgere, som har fri og lige adgang til viden og information.

Der er sket meget siden den første bibliotekslov, men meningen med folkebibliotekerne er stadig den samme. Bibliotekets fornemste opgave er fortsat at medvirke til at sikre, at borgerne har mulighed for at fungere som aktive borgere i et demokratisk samfund.

AssensBibliotekerne opfylder således biblioteksloven ved at inspirere borgerne til at benytte det fysiske biblioteksrum, materialer, digitale tilbud og tjenester samt vejledning og kulturelle oplevelser.

Gennem samarbejde med andre institutioner og aktører søges berøringsfladen udvidet for at skabe kulturoplevelser i andre rammer. Andre formidlingsformer i og uden for biblioteket prøves af gennem projektdeltagelse lokalt, regionalt eller nationalt.   

Om AssensBibliotekerne

Assens Kommunes decentrale biblioteksstruktur betyder, at der er biblioteker i de seks centerbyer. Biblioteker i lokalområderne bidrager til at gøre bosætning mere attraktiv, fordi afstanden til biblioteket betyder noget for fx børnefamilier. Ligeledes er det et aktiv, at der tilbydes adgang uden for betjent tid, fordi mange pendler til andre kommuner, og fordi der er mulighed for at opholde sig på bibliotekerne i løbet af weekenden, hvor man har bedre tid til biblioteksbesøg. Som lokalsamfundenes kulturcentre bidrager bibliotekerne med attraktive kultur- og aktivitetstilbud, både bibliotekernes egne og borgeres og foreningers mulighed for at skabe aktiviteter i biblioteksrummene.

AssensBibliotekerne har rundt regnet 240.000 besøgende om året og et samlet udlån af fysiske materialer på cirka 242.000 årligt (baseret på 2019 tal indberettet til Danmarks Statistik). Vi er 15 ansatte svarende til 14,8 årsværk.

Assens Bibliotek er med den nuværende placering i Korsvangcentret kommunens største og mest besøgte bibliotek. I 2019 besøgte cirka 70.000 borgere biblioteket i Assens og der blev udlånt cirka 66.600 materialer. Assens Bibliotek vil som en vigtig del af udviklingsplanen for Fremtidens Assens i løbet af 2022 flytte til en central placering på havnekajen og blive en del af det nye Multitek.

Tommerup Bibliotek er med sin placering i Fyrtårn Tommerup kommunens næstmest besøgte bibliotek. I 2019 havde Tommerup Bibliotek godt 44.000 besøgende samt et udlånstal på cirka 47.000 fysiske materialer.

Aarup Bibliotek er en del af Kulturhuset Industrien, som er et af kommunens kulturelle fyrtårne. Kulturhuset Industrien rummer biograf, en række foreninger samt lokalhistorisk arkiv. Aarup Bibliotek har årligt i omegnen af 43.000 besøgende samt et udlånstal på cirka 33.000.

Glamsbjerg Bibliotek, der ligger centralt placeret i kommunens uddannelsesby, rummer tillige lokalhistorisk arkiv. Glamsbjerg Bibliotek har årligt cirka 31.000 besøgende samt et udlånstal på cirka 35.000.

Vissenbjerg Bibliotek ligger i det tidligere rådhus, hvor lokalhistorisk arkiv ligeledes har til huse. Vissenbjerg Bibliotek har ligesom Glamsbjerg Bibliotek cirka 31.000 besøgende om året samt et udlånstal på cirka 40.000.

Haarby Bibliotek ligger selvstændigt placeret i forbindelse med Haarby Skole. Haarby Bibliotek har årligt cirka 19.000 besøgende samt et udlånstal på cirka 21.000.

Alle seks biblioteker har betjent tid eller selvbetjent tid alle ugens dage. I den selvbetjente tid har kommunens borgere mulighed for at benytte biblioteket på egen hånd. Alle biblioteker har åbent for selvbetjening hver dag fra kl. 7-22 hele året, undtagen 31.december og 1. janaur.

AssensBibliotekernes indsatsområder 2021-2025

Nedenfor kan du læse mere om, hvilke udviklingspotentialer vi ser inden for de nævnte områder.

Biblioteket som moderne kulturinstitution

Biblioteket er for alle, og er allerede omdrejningspunkt for mange kulturelle aktiviteter og fælleskaber omkring eksempelvis læsning, film og musik. Disse fællesskaber faciliteres af bibliotekets professionelle og engagerede medarbejdere, af borgerne selv eller i samarbejde med frivillige, foreninger eller andre kommunale aktører, der arbejder med kultur, læring eller sundhed. Vi vil bruge de gode erfaringer, vi allerede har til at udvikle nye tilbud og aktiviteter, som vores borgere kan få glæde af.

Litteratur og læselyst

AssensBibliotekerne vil med Strategi 2021-2025 arbejde fokuseret med litteratur- og kulturformidling i form af læsekredse, højtlæsning, bogcafeer, forfatterbesøg, børneteaterforestillinger og meget mere med fokus på at skabe lyst omkring læsning.

Biblioteket vil bl.a. understøtte fællesskaber omkring læsning og kulturelle oplevelser til gavn for den enkelte og for lokalsamfundet, idet borgeren gennem litteraturen får mulighed for at forstå egen situation samt opleve og forstå andres livsverdener.

De litterære fællesskaber giver dermed borgeren mulighed for at udvikle sin identitet og bevidsthed, som en del af den livslange kulturelle dannelse. Gennem de litterære fælleskaber kan biblioteket tillige være med til at forebygge ensomhed og øge den mentale sundhed i kommunen.

Handlinger:

  • Vi vil tilbyde fællesskaber omkring litteraturen for eksempel i bibliotekets læsekredse eller omkring boganbefalinger eller højtlæsning
  • Vi vil skabe og genskabe læselyst hos unge og voksne gennem eksempelvis læsecoaching og målrettet guidet fælleslæsning
  • Vi vil skabe og styrke litterære fælleskaber og aktiviteter, der fremmer trivsel og mental sundhed og medvirker til at skabe glæde og det gode liv

 

Særligt fokus på læsning for børn og unge

Børn læser færre bøger i fritiden end de gjorde tidligere, og mange undersøgelser peger på, at lystlæsning har stor betydning for børns læsekompetencer og læring. Dermed har biblioteket, forældrene og skolen en fælles opgave i at løfte den vigtige opgave det er, at styrke børnenes læselyst og læsekompetencer, som en af grundstenene i deres læring, uddannelse og udvikling.

For bibliotekerne i Assens Kommune er det derfor en opgave med et særligt fokus at hjælpe kommunens børn ind i en læsekultur og vi understøtter derfor den sproglige udvikling af førskolebarnet gennem bøger og andre materialer. Vi sætter ligeledes fokus på bibliotekets digitale formidlingstjenester og digitale ressourcer, så flere børn får kendskab til disse.

Handlinger:

  • Vi vil arbejde for at flere børn og familier i Assens Kommune får kendskab til AssensBibliotekernes tilbud
  • Vi vil udvikle og understøtte børn og unges læselyst og læseinspiration og inviterer derfor kommunens indskolingselever til biblioteksintroduktion  
  • Vi vil styrke børn og unges kendskab til digitale læsetilbud så de kan blive trænet i at bruge dem
  • Vi vil styrke samarbejdet mellem biblioteket og daginstitutioner i kommunen

 

Oplevelse og inspiration

Som en væsentlig del af bibliotekets formidlingsaktiviteter, har vi et bredt udbud af arrangementer. Arrangementerne kan forene borgere med fælles interesser og behov for at gøre noget i fællesskab. Der sker en fordeling af antallet af arrangementer i de seks biblioteksafdelinger. Vi vil arbejde med at udvikle vores arrangementstilbud samt andre aktiviteter og samtidig skabe rum for fællesskaber eksempelvis læsekredse eller anmelderklubber for børn, unge og voksne. Derudover vil vi gerne invitere andre kulturskabere ind og tilbyde en platform for udfoldelse og præsentation af forskellige kulturoplevelser i biblioteksrummet.

På biblioteket skal borgeren møde oplevelser og inspiration. Biblioteket er blandt andet udstillingsrum for kommunens skoler og daginstitutioner, hvor deres temaarbejder kan kombineres med bibliotekets materialer. Vi lægger samtidig gerne rum til lokale borgeres og foreningers udstillinger i alle kommunens biblioteker. Endelig understøtter og supplerer udstillingerne på bibliotekerne personalets litteraturformidling.

Handlinger:

  • Vi vil inspirere både børn og voksne gennem et bredt udbud af arrangementer og aktiviteter
  • Vi vil udvikle og afholde kulturelle aktiviteter for alle målgrupper og gerne i samarbejde med borgerne, foreninger eller de øvrige kulturaktører i kommunen
  • Vi vil stille bibliotekets rum til rådighed for andre kulturaktører og på den måde give mulighed for at præsentere mangfoldigheden af de kulturelle tilbud i kommunen
  • Vi vil give inspiration og oplevelser gennem skiftende udstillinger på bibliotekerne – både egne udstillinger og fra borgere,  skoler og institutioner i Assens Kommune
  • Vi vil lave arrangementer uden for biblioteket, eksempelvis i forbindelse med Æblefestivallen, Kulturfesten på Frøbjerg Bavnehøj eller andre større kulturbegivenheder i kommunen

 

Det digitale bibliotek  

Bibliotekslovens formålsparagraf sidestiller de digitale medier med de fysiske materialer og alle der er bosat i Assens Kommune og registreret som lånere, kan få adgang til de digitale ressourcer formidlet i regi af forenigen Det Digitale Folkebibliotek.

 

Bibliotekets hjemmeside er indgangen til de digitale tilbud samt til bestilling og reservering af alle typer materialer. Biblioteks hjemmeside vil også fremover være den primære adgang til den digitale betjening af brugerne og samtidig være stedet for den biblioteksfaglige digitale formidling. Hjemmesiden udvikles i samarbejde med Odense Biblioteker & Borgerservice.

Handlinger:

  • Vi vil prioritere de digitale formidlingsmæssige aktiviteter på hjemmeside og sociale medier
  • Vi vil øge borgernes kendskab til bibliotekets digitale tilbud - både i forbindelse med uddannelse og fritid
  • Vi vil øge børns kendskab til e-Reolen Go som et relevant tilbud til deres fritidslæsning
  • På skoleområdet vil vi øge elevernes kendskab til de digitale tilbud som er relevante i uddannelsessammenhæng

 

Det samarbejdende bibliotek

Sammen med Assens Kommunes øvrige kulturaktører styrker AssensBibliotekerne kommunens visioner om at skabe en tydelig kulturprofil, som over de kommende år er kendetegnet ved at satse på temaerne: Musik, sang og scenekunst, Madkultur samt Billedkunst. AssensBibliotekerne har allerede et stærkt samarbejde med kommunens øvrige kulturaktører herunder Museum Vestfyn, Assens Musikskole, Vissenbjerg Borgerforening samt foreningerne på Industrien, som vi gerne dyrker endnu mere. I formidlingen af kulturstrategiens tre temaer kan AssensBibliotekerne tage udgangspunkt i litteraturens mangfoldige verden.

AssensBibliotekerne indgår desuden i en række fællesfynske indsatser under Kulturregion Fyn eksempelvis Kængurubiblioteker, som er børnehavebiblioteksdepoter, og Edit24 Filmfestival.  Derudover har vi et stærkt samarbejde med de øvrige fynske biblioteker bl.a. på arrangementsområdet og i forbindelse med udviklingsprojekter.  

Handlinger:

  • Vi vil bidrage til at skabe mere attraktive lokalsamfund og vil fortsat opdyrke og udvikle nye kulturelle fællesskaber og gerne på borgernes initiativ og med deres aktive deltagelse
  • Vi vil være drivende i den kulturelle udvikling i de enkelte lokalsamfund og finde nye samarbejdsmuligheder og udvikle de gode samarbejder vi har lokalt i tæt samspil med partnere fra sundheds-, fritids- eller eventområdet samt mange flere
  • Vi vil styrke og udvikle det fællesfynske samarbejde på kulturområdet i de kommende år

 

Biblioteket som kulturskaber

Multiteket

Som en del af realiseringen af udviklingsplanen for Fremtidens Assens skal Assens Bibliotek i løbet af 2022 flyttes til bymidten og indgå som en del af et moderne kulturhus, når det tidligere rådhus på havnefronten transformeres til et multitek. Multiteket skal fungere som bylivsgenerator, der sætter skub i Assens både fysisk, socialt og økonomisk, og som skal tiltrække og fastholde både borgere og turister samt understøtte et aktivt handelsliv i byen.

Med multiteket skabes rammerne for et bibliotek, som skal være et kulturelt mødested med en række forskellige aktiviteter. Her skal biblioteket sammen med andre kulturaktører og forskellige foreninger og borgergrupper fylde multiteket med et hav af aktiviteter, hvor borgere og turister kan lade sig inspirere og slippe kreativiteten løs

Handlinger:

  • Vi vil skabe et centrum for litteraturformidling, læring og viden med fokus på brugerens perspektiv i Multiteket
  • Vi vil være  kulturelt omdrejningspunkt, der bidrager med oplevelser for både borgere og turister
  • Vi vil fungere som ”byens dagligstue”, hvor man kan læse dagens avis med en kop kaffe, opholde sig imens man venter på bussen, finde en stille studieplads og meget mere.
  • Vi vil være byens uforstyrrede arbejdssted og kreative inspirationskilde
  • Vi vil i samarbejde med borgere, foreninger og professionelle kulturaktører udvikle et attraktivt og nytænkende kulturtilbud, der tiltrækker brugere fra hele kommunen

 

Biblioteket som kulturskaber i lokalsamfundet

Kulturhuset Industrien i Aarup er et multikulturhus og et af kommunens kulturelle fyrtårne. Kulturhuset Industrien byder på en bred vifte af tilbud og arrangementer. På Industrien findes masser af inspiration og oplevelse inden for både litteratur, musik, film, scenekunst, foredrag og udstillinger. Her er ligeledes rum for at fordybe sig i lokalhistorien. Kulturhuset er kendetegnet ved at have gode profesionelle rammmer til afholdelse af kulturelle aktiviteter, som også ofte efterspørges af eksterne interessenter.

Kulturhuset Industrien administreres af AssensBibliotekerne, men ud over bibliotekspersonalet drives Kulturhuset af frivillige ildsjæle, som har deres virke i en af husets mange foreninger.

Vissenbjerg Bibliotek har til huse i Vissenbjerghus, der rummer en række forskellige organisationer herunder Vissenbjerg Borger- og Kulturforening samt Vissenbjerg Lokalhistoriske Forening og Arkiv. AssensBibliotekerne afholder tilbagevendende forfatterarrangmenter i samarbejde med Borger-og Kulturforening i den gamle byrådssal, hvor der er plads til 150 personer. Derudover sørger bibliotekets personale for, at der er adgang for kunstudstillinger i salen i bibliotekets betjente åbningstid.

Tommerup Bibliotek er placeret i ”Fyrtårn Tommerup – pejlemærket for kultur og idræt”, der også huser Musikskole, fitnesscenter og foreninger. Tommerup Bibliotek er bl.a. mødested for en gruppe friske seniorer, der under ”Hold hjernen frisk med biblioteket” har deltaget i forskellige aktiviteter, der sætter fokus på fysisk og mental sundhed. Derudover mødes en lokal strikkeklub på biblioteket et par gange om måneden.

Glamsbjeg Bibliotek rummer Glamsbjerg Lokalhistoriske Arkiv med læsesal, der bl.a. arrangerer foredrag og vandringer for alle med historisk eller lokalhistorisk interesse. Glamsbjerg Bibliotek har en årelang tradition for at lokale dagplejere pynter biblioteket op til påske og jul og i forbindelse med Æblefestivallen. Glamsbjeg Bibliotek lægger også rum til en lokal patchworkklub.   

Assens Bibliotek lægger bl.a. faciliteter til to læsekredse, som er ledet af frivillige læsekredsledere. Læsekredsene mødes en gang om måneden, og det er bibliotekets ansatte, der servicerer læsekredsene med bestilling af materialer, input til temaer, forfatterskaber mv. Derudover mødes en læsegruppe for seniorer en gang om ugen til guidet fælleslæsning. Gruppen er ledet af frivillige læseguides, som arbejder udfra Læseforeningens koncept for guidet fælleslæsning. Assens Bibliotek lægger desuden rum til et frivilligt tilbud, hvor børn med arabisk baggrund undervises i arabisk sprog og kultur.

Haarby Bibliotek ligger i tilknytning til Haarby Skole og er et kapitel for sig selv, idet bygningen er tegnet af arkitekten Arne Jakobsen. På Haarby Bibliotek mødes lokale læsekredse og en strikkeklub.

Alle kommunens biblioteker fungerer derudover som udstillingsrum for borgeres og foreningers udstillinger.

Handlinger:

  • Vi vil arbejde på at få optimeret de fysiske rammer på Kulturhuset Industrien for at tilgodese både eksisterende og nye aktører
  • Vi vil i højere grad åbne kommunens øvrige biblioteker for borgernes og foreningernes egne aktiviteter ud over de nævnte udstillinger, læsekredse eller strikkercafeer

 



Af: edina

Udgivet: Mandag 19. april 2021 • Opdateret: Mandag 19. april 2021