Efter åndemaneren - Kim Leine | AssensBibliotekerne

Efter åndemaneren - Kim Leine

Kim Leine med publikum i Vissenbjerg
Photo: AssensBibliotekerne

Den sidste roman i Leines grønlandstrilogi


Efter åndemaneren fra 2021 er Kim Leines eksistentielle afrunding på den vidtrækkende grønlandstrilogi, der på én gang er en barsk og hæmningsløs fortælling om menneskets natur og naturens vildskab. Centralt i fortællingen er kulturmødet og –kløften mellem to verdener, der i denne tredje ombæring er hensat til Grønlands utæmmede vidder og det dekadente, udlevende København. Romanen sætter sig selv i scene med et omfattende persongalleri, hvor tre forskellige handlingsspor tager læseren med helt ned i dyndet af de to civilisationer.  

 

Leines trilogi er et stort litterært projekt, hvor det første værk Profeterne i evighedsfjorden (2012) indleder fortællingen omkring året 1785 og beretter om Danmarks kolonisering af Grønland. Andet bind Rød mand/sort mand (2018) springer ca. 60 år tilbage i tiden, navnlig omkring perioden hvor den dansk-norske præst Hans Egede drager til Grønland for at missionere. Det sidste afsluttende bind strækker sig op til årene omkring 1953, hvor Grønland skifter status fra koloni til amt. De tre bind kan læses som selvstændige værker - helt uafhængige af hinanden.  

  

I Efter åndemaneren indledes fortællingen omkring året 1883, hvor et problematisk brev viser sig at blive et dilemma for de tilsigtede modtagere. Hjælpepræsten Hanseeraq, som bor i bygden Sydprøven i Vestgrønland, modtager brevet fra sin døende bror i Danmark. I brevet beder broderen om at få sendt sin søn Jens til København. Da Jens kort tid efter rejser på en ”dannelsesrejse” til København efterlader han en familie, der allerede befinder sig i en spirende krise.

 

Det er en vidtforgrenet fortælling, der sammenflettes til en stor, livsberettende historie om mennesket i alle dets afskygninger: fra hedninge til missionærer over mordere og lykkeriddere på jagt efter guld, til stærke kvinder og kranke skæbner. Det er samtidig en faktafiktiv fortælling, der inddrager begivenheder og et persongalleri, der har sin plads i den virkelige historiefortælling. Det giver eksempelvis plads til at levendegøre forfatteren og bohemen Herman Bang i København. På samme vis som det giver en stemme til hjælpepræsten Hanseeraq, der kendes under det danske navn Johannes Hansen. 

 

Romantrilogien er på fineste vis et indblik i en fortid, som tillige har en røst, der runger ind i samtiden. 


Skrevet af Lars Holm Andersen

 

Kim Leine: Efter åndemaneren : roman
Serie: 
Af Kim Leine (2021)
I 1884 drager den såkaldte konebådsekspedition afsted for at udforske østsiden af Grønland. Til alle læsere af store romaner, og til alle som interesser sig for grønlandsk og dansk historie


Af: edina

Udgivet: Torsdag 27. oktober 2022 • Opdateret: Onsdag 2. november 2022