Jørgen anbefaler årets læseoplevelse 2023 | AssensBibliotekerne

Jørgen anbefaler årets læseoplevelse 2023

Bogforside Lumre dage
Photo: AssensBibliotekerne

Læs bibliotekar Jørgen Kristensens anmeldelse af bogen "Lumre dage"


Kan Eduard von Keyserlings ”Lumre dage” kåres som årets læseoplevelse 2023?

Tja, hvis du spørger undertegnede, så er svaret et klart JA! Vi er i starten af 1900-tallet, hvor den europæiske adel kan begynde af ane slutningen af en (deres egen) epoke. Adelen i skikkelser af grever og baroner og deres familier mødes, spiller tennis, holder selskaber og taler, drikker og snakker og lader verden udenfor passere næsten uden at tage notits deraf. Den 18-årige Bill er, pga. en dumpet eksamen, tvunget til at tilbringe en hel sommer, sammen med sin strenge og pertentlige fader. Faderen skal, på familiens gods langt ude på landet i Estland, føre opsyn med høsten, ordne regnskaber osv., mens Bill skal læse op på sit eksamenspen-sum. Det er meget varmt og lummert, og dagene er lange. Heldigvis er der afvekslinger ved besøg på og fra nabogodset, hvor Bill har et par smukke og jævnaldrende kusiner, som han er mere eller mindre forelsket i, men faderens skygge hviler hele tiden over Bill, og det viser sig, at den ene kusine er lovet væk til en anden adelsmand.

Bill forsømmer sin eksamenslæsning, da han er mere optaget af at følge med i naturen, vejret og tjenestefolkenes liv på godset. Han drømmer om at være et helt andet sted og ikke være bundet af faderens og familiens forventninger til ham og i stedet opleve farlige og forbudte begivenheder. Sammen med et par tjenestedrenge drager han på natlige fisketure og besøg hos et par tjenestepiger i nærheden, men det bringer kun endnu flere uopfyldte drømme og for Bill ikke nogle rigtig spændende og forbudte oplevelser. Mens den lumre sommervarme fortsætter, forsøger Bill endnu engang at være godt selskab for først den ene kusine og siden hen med nattelige møder og samtaler med tjenestepigen Margusch, som lider af ulykkelig kærlighed, men selv derefter sidder Bill stadig uforløst tilbage og kan kun iagttage bøndernes og tjenestefolkenes umiddelbare og enkle liv. Et liv, der modsat Bills, er fuld af oplevelser, følelser og kærlighed.

Den lumre sommer fortsætter og til sidst driver tunge og mørke uvejrsskyer ind over landet og varsler på mere end en måde noget skæbnesvangert. Uden at det har direkte med ham at gøre, må Bill til sin stille rædsel erfare, at faderen har ikke blot èn, men to fatale hemmeligheder ………

Med sit beskedne sidetal (76 sider) så er det virkelig en bedrift at skabe så intens en roman. Det er meget, meget længe siden, jeg har stødt på dels så sansefulde naturindtryk og dels så præcise beskrivelser af en ung mands rastløse fornemmelser, men ”Lumre dage” rummer det hele. Jeg kan helt uden problemer finde en god håndfuld eksempler frem, men det tillader længden af denne anmeldelse desværre ikke. Samtidig formår forfatteren gennem stort set hele romanen at skabe en utrolig melankolsk og næsten vemodig stemning, som langsomt men sikkert griber dig.

”Lumre dage” har et fantastisk sprog, og uden et sekunds tøven udnævner jeg den til at være intet mindre end årets læseoplevelse 2023.

 

Jørgen Kristensen

Bibliotekar ved AssensBibliotekerne

 

 

 

 

 

Eduard von Keyserling: Lumre dage (Ved Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad)
I den lumre sommervarme udspilles et familiedrama fyldt med jalousi, drama og hemmeligheder, foran den 18-årige Bill von Fernow. En litterær perle fra en af Tysklands store forfattere. Til læsere af klassisk litteratur


Af: biosm

Udgivet: Mandag 15. januar 2024 • Opdateret: Mandag 15. januar 2024