Når et glansbillede rives itu - Jørgen anbefaler | AssensBibliotekerne

Når et glansbillede rives itu - Jørgen anbefaler

Bogforside De glemtes hær
Photo: Pressefoto

Jørgen anmelder bogen "De glemtes hær" af Morten Møller


Som tiden går, åbnes flere og flere hidtil lukkede arkiver, og det giver muligheder for, at både Danmarks- og verdenshistorien enten kan præciseres eller endda revurderes.

Det sidste er tilfældet i Morten Møllers fremragende og dybt fascinerende bog ”De glemtes hær”. Den fortæller om de omk. 500 danske frivillige i den spanske borgerkrig fra 1936 – 1939, og bogen giver et markant anderledes billede af begivenhederne end det, der var den offentlige version dengang i midten af 1980`erne, hvor jeg sammen med en medstuderende sad og svedte bravt på Biblioteks-skolen i Aalborg, mens vi knoklede løs på en vigtig opgave, netop om den spanske borgerkrig. I alle årene fra borgerkrigens afslutning og stort set frem til MM`s bog (2017) har det heddet sig, at de danske frivillige, som sammen med sympatisører fra andre lande, indgik i ”De internationale Brigader” var beslutsomme og idealistiske i deres kamp på Republikkens side mod Francos fascister. De fleste var kommunister, og det var den ”rigtige” politiske overbevisning, der førte dem til Spanien. Her kæmpede de tappert, og nogle døde med ære, inden de overlevende så kunne tage tilbage til Danmark, hvor de blev hyldet af Danmarks kommunistiske parti, der allerede dengang udmærket vidste, at så enkel var virkeligheden slet, slet ikke. Det viser MMs resultater fra dels uudnyttede danske kilder og dels fra adgangen til ”De internationale Brigaders” omfattende arkiv i Moskva, og disse samlede resultater er bogens helt store styrke. Her bliver der virkelig taget et nødvendigt opgør med den hidtidige, på nogle områder næsten naive version af begivenhederne, som hidtil har været meget kraftigt præget af en kommunistisk grundfortælling, som slet ikke har tålt kritik ”for så måtte man jo været på fascisternes side”. Tværtimod sørgede en særdeles effektiv kommunistisk propaganda for, at eftertiden på nogle områder næsten fik en slags romantiseret version af de danske frivilliges oplevelser.

 

I den grundfortælling blev uenigheder og konflikter på republikanernes side udglattet, mens overgreb, fængslinger, tortur og deciderede likvideringer fra egen side er blevet kraftigt nedtonet, alt sammen i ”den gode sags” tjeneste.  Med de mange sovjetiske våbenleverancer i ryggen overtog kommunisterne hurtigt styringen i ”De internationale Brigader”, som også bestod af socialister, anarkister og mange helt apolitiske, som havde meldt sig udelukkende for at bekæmpe fascismen. Sovjet havde også sendt mange folk fra deres frygtede efterretningstjeneste NKVD, og de var helt uden problemer klar til både at fængsle og tortere enhver på Republikansk side, som ikke totalt indrettede sig efter kommunisternes krav. Det har store forfattere som Orwell og Hemingway allerede skrevet om, men det har vist aldrig været fortalt så ærligt og nådesløst som i MMs bog. For de danske frivillige fik så sandelig også de kommunistiske grusomheder at mærke. En stor del af danskerne havde nemlig hverken millitær erfaring eller den ønskede kommunistiske disciplin. Blandt danskerne var der f.eks. både forfattere, kunstnere, digtere, ganske almindelige borgere og arbejdsløse, og selv om hovedparten utvivlsomt har haft både politiske og idealistiske grunde til deltagelse, så var der også nogle, som dels ville undslippe arbejdsløsheden i Danmark , dels opleve et andet land og se et Europa i hastig forandring,. De var eventyrlystne, hvilket bekræftes da nogle af dem senere deltog hos Waffen SS på 2. Verdenskrigs østfront! MM fortæller om danskernes tapperhed og offervilje, men også om bordelbesøg, fangelikvideringer, tyverier, drukkenskab, modløshed, fængsler, bristede drømme, krigstraumer og først og sidst mange deserteringer. De sidstnævnte eksempler har hidtil ikke fyldt meget i beretningen om de danske Spaniensfrivillige. Men faktisk forsøgte mellem 80 og 100 at desertere, da de erfarede, at de var blevet bedraget. Da de tilbage i sin tid havde ladet sig hverve, havde Danmarks Kommunistiske  Parti`s repræsentanter lovet dem, at ”de kunne drage hjem, når de ønskede det”. Men i den spanske virkelighed var løftet et totalt bedrag. Tværtimod blev de udsat for både brutale forhør, fængslinger, mishandlinger og tortur af den sovjetiske efterretningstjeneste NKVD, inden de, hvis de overlevede, kunne forsøge at komme hjem til Danmark. Det foregik i middelalderborgen i Castelldefels syd for Barcelona, og sporene fra de grusomme oplevelser kan stadig ses den dag i dag på borgens mure. De danske beretninger her fra er intet mindre end rystende…… Nogle af fangerne ”forsvandt” og blev aldrig set siden! Det er også særdeles rystende, at DKP`s ledelse i Danmark i de fleste af tilfældene udmærket vidste, hvad der foregik, men i kommunismens hellige navn skjulte de sandheden for den danske befolkning. Efter denne bogs uhyggelige afsløringer kan det så konstateres, at selv den dygtigske propaganda i længden ikke kan skjule virkelighedens nogle gange barske realiteter.

 

Samtidig med de frygtelig beretninger om de danske skæbner få du også en rigtig god historisk gennemgang af selve borgerkrigen og dens udvikling, bl.a. hjulpet godt på vej af et fornemt og stemningsfuldt billedmateriale.

 

Har du bare den mindste interesse i 2. verdenskrig og tiden lige inden, så må du ikke snyde dig selv for denne utroligt velresearchede bog, som fuldt fortjent var nomineret til ”Årets historiske bog” i 2017, og som fik de maksimale 5 anmelderstjerner i både Jyllands-Posten og Politiken.

 

Jørgen Kristensen

Bibliotekar ved AssensBibliotekerne



Af: biosm

Udgivet: Tirsdag 11. maj 2021 • Opdateret: Onsdag 12. maj 2021