Jørgen anbefaler bogen "Verden efter væksten" | AssensBibliotekerne

Jørgen anbefaler bogen "Verden efter væksten"

Bogforside Verden efter væksten
Photo: Pressefoto

Kan vi blive ved med at vækste?


Den vestlige verdens økonomiske system kapitalismen virker ikke. Den evige jagt efter mere og mere vækst og større og større økonomisk udvikling har leveret klimakatastrofer, mere ulighed og masser af ustabilitet i verden. Den britiske økonom Tim Jackson, som både har været ansat i EU og tidligere været rådgiver for den engelske regering, skyder med skarpt i sin 2022 udgivelse ”Verden efter væksten”. Han mener, at vi, så hurtigt som muligt, skal ændre opfattelse og indstilling til begreberne ”vækst” og ”økonomisk vinding”, og mere håndfast skal tage naturen og menneskeheden med ind i snakken om vores fælles fremtid.

Jamen har vi ikke hørt det så mange gange før? Jo men Tim Jackson ved tydeligvis, hvad han snakker om og deltager samtidig i debatten med en både forfriskende og lidt anderledes vinkel på problematikken. Læs f.eks. den helt suveræne indledning på bogen, hvor han, med vidner fra dengang, fortæller historien om og baggrunden for Robert F. Kennedys herostratisk berømte, men for mange næsten glemte, tale i marts 1968. Her begav præsidentkandidaten Kennedy sig synligt nervøs ind i ”fjendeland” – den meget konservative stat Kansas, og leverede på et universitet et brag af en tale, hvor han på intelligent, men samtidig forståelig vis bogstavelig talt kiggede 50 år ind i fremtiden med sin advarsel mod og analyse af overdreven vækst og ubegrænset fascination af BNP, som er et lands nationalprodukt. Dvs. en beregning af et lands økonomiske størrelse: Hvor meget der produceres, hvor meget der tjenes, hvor meget der bruges i landet og dermed er en indikator for, hvor succesrig en leders politik er. Og hvilken statsleder vil møde op med en BNP, der sakker agterud for andre stormagter?

 

At vækste er blevet synonym med at leve og trives, men det er på vej til at koste hele kloden i form af voksende forurening og mere og mere massive klimaproblemer påstår Tim Jackson, som også fremhæver begrænsningens kunst i økonomi og peger på, at det kun er til et vist punkt, at øget indkomst skaber mere lykke. I den vestlige verdens velstand går masser af mennesker faktisk rundt og er ulykkelige. Men kan man så forestille sig en verden uden vækst og har Tim Jackson rent faktisk ret? Tja livet og begivenhederne verden over under Corona nedlukningerne talte vel sit eget tydelige sprog: Aldrig har nærværet i familier, relationer børn-voksne, fritids brug af natur, hygge med brædt- og puslespil, læsning, samtaler, ro, stilhed, eftertanke osv. haft så gode kår, og det er vel at mærke aktiviteter, som ikke kræver voldsom økonomi.

 

Men der skal vel reageres, når verden oplever f.eks. en uventet finanskrise? Er det så her gode(?) gamle Milton Friedman skal støves af: Monetarismens vej med mere vækst og økonomisk ekspansion som et brugbart middel? Og uden vækst bremser vi så ikke samtidig udvikling inden for f.eks.videnskab, forskning, sundhedsvæsen etc.? Ligger der en ufortalt pris for en verden uden vækst?

 

Bogen kræver noget af sin læser og nogle kapitler var, for lille mig, godt nok meget intellektuelle, men alt i alt er bogen absolut læseværdig, og den er en kæmpesucces i England, hvor den er trykt i flere oplag og foreløbig oversat til 17 sprog. Dette er den bedste og mest interessante debatbog, som jeg har læst i årevis!!!

 

 

Jørgen Kristensen

Bibliotekar ved AssensBibliotekerne

 

 

 

Tim Jackson (f. 1957): Verden efter væksten : livet i post-kapitalismens tid
Kapitalisme virker ikke. Den evige jagt efter vækst har leveret klimakatastrofen, mere ulighed og masser af ustabilitet i verden. Tim Jackson mener, vi bør ændre vores indstilling og tage naturen og menneskeheden med ind i snakken om fremtiden. Til interesserede i bud på nye verdensordner


Af: biosm

Udgivet: Fredag 5. april 2024 • Opdateret: Fredag 5. april 2024