Når en bog er en magnet! | AssensBibliotekerne

Når en bog er en magnet!

Dekorativt billede
Photo: AssensBibliotekerne

Jørgen anbefaler norsk krimiklassiker af Stein Riverton


Hvornår har en krimi fuldstændigt uventet sendt undertegnede til tælling?

Det skete over 2 aftener i maj måned i år, hvor jeg næsten i trance læste Stein Rivertons mesterværk ”Jernvognen” fra 1909, som nu er genudgivet i en ny og frisk oversættelse. Jeg blev nysgerrig, da bogen er blevet kaldt en milepæl i nordisk kriminallitteratur og en krimiklassiker, der genoptrykkes igen og igen i forfatterens hjemland Norge.

Alle de store ord og fornemme anmeldelser er fuldt berettiget. Du får en særdeles velskrevet psykologisk krimi, der på mig virkede som en magnet: Bogen var simpelthen ikke til at slippe! Sproget, handlingen, person-beskrivelserne, udtrykket af øen, naturen, stemningen ja ALT er helt i top.

Det hele er fortalt så levende, at du undervejs i læsningen nærmest fornemmer, at du selv er tilstede på øen…. Desuden får du en suveræn beskrivelse af en tid, der var engang, samt en utrolig, næsten fascinerende beskrivelse af vores jeg-fortæller, hvis sind, nerver og tanker gradvist går mere og mere i opløsning i takt med de uhyggelige oplevelser, som han bliver udsat for. Generelt opbygges der gennem det meste af bogen en dirrende, urolig og nervøs stemning.

Vi er på en idyllisk norsk ferieø med et badehotel, som er velbesøgt af gæster fra fastlandet. Så sker der et mord, og da bogens jeg-fortæller tilsyneladende er den sidste, der så mordofferet i live, inddrages han ufrivilligt i sagen. Fra fastlandet tilkaldes den excentriske mesterdetektiv Asbjørn Krag, som er en slags norsk Sherlock Holmes.

Sagens opklaring bliver også besværliggjort og påvirket af rygterne fra et gammelt folkesagn, som ifølge øens beboere var aktuel, da en mand på øen nogle år tidligere forsvandt på meget mystisk vis. Efterhånden som undersøgelsen skrider frem, nærmer vores fortæller sig et psykisk sammenbrud, hvor han til sidst må konstatere, at hans dømmekraft og evne til at tænke klart, er ved at forsvinde, ikke mindst da han beviseligt føler sig forfulgt og en nat muligvis ser et slags genfærd. Beskrivelsen af hans uundgåelige psykiske kollaps er virkelig mesterlig og fortalt på en så markant måde, som jeg aldrig har stiftet bekendtskab med før.

 

Du kan sagtens få et par rigtig gode timer med Stein Riverton, selv om du normalt måske ikke læser krimier, for der er bestemt en stor, stor litterær oplevelse gemt i denne desværre meget oversete titel.

 

Jørgen Kristensen

Bibliotekar

Stein Riverton: Jernvognen (Ved Anders Jørgen Mogensen)
Serie: 
Af Stein Riverton (2020)
En smuk sommerdag findes en mand myrdet på en lille norsk ø. Mordet har umiddelbart en forbindelse til en gammel fortælling om en mystisk jernvogn, hvis raslende kæder varsler om snarlige dødsfald. For et klassisk interesseret krimipublikum
Stein Riverton: Morderen fra mørket
Serie: 
Af Stein Riverton (2022)
En kold decemberaften bliver en lille bys apoteker brutalt myrdet i sin butik. Mordet trækker tråde til en lokal falskneri-sag og et mystisk selvmord, men måske er der unaturlige kræfter på spil? For læsere af klassiske historiske krimier


Af: annsk

Udgivet: Onsdag 31. august 2022 • Opdateret: Onsdag 31. august 2022