Jørgen anbefaler en roman om kvindekamp og kærlighed | AssensBibliotekerne

Jørgen anbefaler en roman om kvindekamp og kærlighed

Bogens forside
Photo: forside

Fanget af psykologi


 

Når man kigger på det flotte, men noget dystre omslag til Anne-Sophie Lunding-Sørensens ”Sanatoriet” kan man ikke helt fornemme, hvad det er for en gènre, som denne bog hører til i. Det skal vise sig at være ganske forståeligt, for denne titel indeholder nemlig både kærlighed og spænding samtidig med, at den giver et utroligt godt tidsbillede af en periode, hvor kvinders rettigheder, på alle måder, var nærmest ikke eksisterende, og hvor psykiatrien var i en brydningstid, hvor man langsomt og tøvende begyndte at interessere sig for mennesket bag diagnosen.

 

I 1928 bliver Sølund Nervesanatorium, datidens sindssygehospital, ramt af 4 uforklarlige selvmord blandt patienterne. Der er i alle tilfælde tale om kvinder, som i tiden før selvmordet tilsyneladende var i bedring i forhold til deres diagnose. Psykiateren Hanna Neumann ansættes for at undersøge og stoppe selvmords-epidemien. Hun ankommer direkte fra Wien, hvor hun har arbejdet sammen med Sigmund Freud og praktiseret den moderne psykoanalyse. Det skal dog vise sig, at det ikke alene er ansættelsen i Danmark, der har fået hende til at forlade Wien…….

 

Hannah mødes med en del skepsis fra det øvrige personale; dels fordi hun er en kvindelig psykiater og dels fordi de ikke tror på hendes metoder. Men sammen med den kvikke og opmærksomme sygeplejerske Dagmar begynder hun det tidskrævende arbejde med at analysere journalerne på de 4 døde kvinder, og samtidig begynder hun sin nye psykoterapi på nogle af de andre patienter. De mange timer sammen fører til mange samtaler mellem de to kvinder, som langsomt men sikkert forelsker sig i hinanden. Forelskelsen fører sig til fysisk kontakt, og deres samkvem må på alle måder holdes hemmeligt, da kærlighed mellem to af samme køn på den tid var meget ilde set , og det kan koste dem begge alt, hvis det bliver afsløret. I deres undersøgelser bliver de efterhånden klar over, at noget er galt, helt galt på Sølund. Muligvis ligger der kriminelle gerninger bag de såkaldte selvmord, men på en mands domineret arbejdsplads, som ovenikøbet har et stærkt hierarki, vil ingen rigtig lytte til dem. Til sidst sker der dog begivenheder, som ingen kan ignorere, men begivenhederne bringer samtidig begge kvinders liv i fare ……..

 

”Sanatoriet” er en dejlig anderledes og velskrevet spændingsroman, som både har store følelser, kærlighed og sorg, ondskab og ligegyldighed og ikke mindst en stemning, som får dig til at læse og læse og læse og læse ……… Det er meget sjældent, at jeg læser en bog på 265 sider over kun 2 aftener, men det var tilfældet med denne titel, som får en særdeles velfortjent anbefaling fra undertegnede.

 

 

Jørgen Kristensen

Bibliotekar ved AssensBibiiotekerne

Anne-Sophie Lunding-Sørensen: Sanatoriet
Fire selvmord har rystet nervesanatoriet, Sølund og de ansætter derfor psykoanalytiker Hannah Neumann for at få styr på kvindeafdelingen. Men Hannah har svært ved at opnå resultater og kort tid efter drukner endnu en kvinde


Af: edina

Udgivet: Torsdag 7. december 2023 • Opdateret: Torsdag 7. december 2023