Noget der ligner “Kvinderne fra Thy” | AssensBibliotekerne

Noget der ligner “Kvinderne fra Thy”

Mark
Photo: Colourbox

Kunne du lide Maria Hellebergs slægtsromaner fra Thy, så få inspiration til nye læseoplevelser


Slægtsroman, generationsportræt eller familiekrønike - kald det hvad du vil. Romaner der bygger på et liv på landet aldrig går af mode. I enhver slægts familiehistorie gemmer der sig mange hemmeligheder, hjerteskærende skæbner og modige livsvalg.

 

Mange munde at mætte

En slægtsroman er både historien om den enkeltes liv i en stor familie, men i høj grad også et portræt af den tid og det samfund, den finder sted i. 

I Maria Hellebergs Kvinderne fra Thy kommer vi helt tæt på fattigdommen og nøjsomheden. Vi sidder med ved bordet, når kartofler igen skal mætte de mange munde. Vi er med i barselssengen, når kvinderne kæmper for at bringe børn til verden. Vi græder med i kirken, når det lille barn bliver døbt over sin mors kiste.

Men vi er også med, når lykken smiler, børnene overlever, og det hårde arbejde bærer frugt. Når næste generation får lidt bedre muligheder end den forrige. Når kærligheden overvinder alt og sniger sig ind i mellem alt det grå i form af et længe ventet brev eller et flygtigt møde. 

Hellebergs trilogi om landbolivet i Thy er et tidsbillede på, hvor vi kommer fra, og hvor langt vi er kommet på bare ca 100 år.
 

Det enkle liv i det store billede 

Førhen blev genren lidt nedladende kaldt bonderomaner og almueromaner, men moderne forfattere har givet genren et frisk pust. Én af dem, der for alvor slog en ny tone an, er Jane Aamund. I mange af Aamunds bøger tager hun udgangspunkt i sin slægts historie. En af de serier, der minder mest om Maria Hellebergs romaner om Thy, er Aamunds Lemvigkrønnike i to dele: Vesten for måne og Udlængsel.

Elsebeth Dissings roman Tjenerindens døtre dækker tiden fra 1937 til 1946 i en stationsby i Thy. 

I Anna Elisabeth Jessens sønderjyske slægtsroman Om hundrede år bliver familiehistorien fortalt fra skiftende perspektiver - et for hvert år fra 1914 til 2014. 

 

I krig og kærlighed

Tiden under den tyske besættelse i Danmark er en hel undergenre inden for slægtsromaner. Her er mange hemmeligheder, forbudt kærlighed og svære dilemmaer. Det er også omdrejningspunktet i Hellebergs 2. del i serien, Søstrene fra Thy.

Bent Hallers Når krigen slutter begynder i Frederikshavn, da Danmark bliver besat i 1940. Unge Ediths forelskelse i en tysk soldat får fatale følger for hende.

Katrine Marie Guldagers slægtsroman i 6 bind tager også sit udspring i krigens tid. Ulven, der er første bind i serien, følger Leonora og Henry, der vokser op i tiden omkring 2. verdenskrig. 

 

Fra land til by

Merete Pryds Helles roman Folkets skønhed tager udgangspunkt i forfatterens egen familiehistorie. Først i et fattigt husmandsted på Langeland i 1930'erne og senere i parcelhusets ensomhed i 1970´ernes nye bydele.

Mich Vraa tager os med tilbage i tiden til Odense i romanen Vaniljehuset, der bygger på hans morfars utrolige livsrejse fra skomagerdreng til rig fabrikant. 

Vi slutter med Lone Hørslevs Halvt i himlen. Her gør hun sin oldemors historie lyslevende i 1920´ernes indre København. Det er en sanselig historie om de to søstre og smørrebrødsjomfruer Ellen og Dagmars lyst til at få mest muligt ud af livet.

 

Oprindelig publiceret af Aalborg Bibliotekerne


Af: lrchr

Udgivet: Onsdag 26. januar 2022 • Opdateret: Onsdag 26. januar 2022