Edina anbefaler "Herkomst" af Sasa Stanisic | AssensBibliotekerne

Edina anbefaler "Herkomst" af Sasa Stanisic

Bog i en taske
Photo: AssensBibliotekerne

Sprælsk, vittig og rørende roman


En sjældent stor læseoplevelse har jeg haft ved den autofiktive roman "Herkomst" af bosnisk/tyske forfatter Sasa Stanisic, der som stort barn flygtede til Tyskland på grund af borgerkrigen i Jugoslavien. 

Det er en collage roman med korte kapitler der let og  elegant flyder mellem forskellige tidspunkter og geografiske lokaliteter, fra den ubekymrede barndom i Jugoslavien over opvekst blandt andre flygtningebørn  i udkanten til Heidelberg og til hans voksneliv som far og tysk forfatter.

Herkomst, tilhørsforhold, relationer, identitet, alt dette behandler Stanisic i sin roman. Han er skarpsindig i sine observationer, men også vittig og uhøjtidelig. Der er mange bifløder til hovedtema: at mangle og senere magte sproget, relationer til vener, forældre og bedsteforældre, om det at være forfatter.

Der er den højtelskede bedstemor Kristina, der er ved at blive dement og det haster med at få de sidste historier og der er mormor Mejrema der spår fremtid i kidneybønner - det er bare det, at kidneybønnerne sjældent giver klar besked.

Vi føler med Sasa når hans tyske er for dårligt til at være rigtigt forelsket og han lærer "holde i hånd" og "afskedskys" i løbet af den samme døgn. Og oplevelsen af, at det bliver bedre: "Din sprogkuffert er blevet lettere, jo mere der er kommet i den." 

I sin behandling af de komplekse problematikker, der knytter sig til ens afstamning, tilhørsforhold og identitet, slår denne skønne roman et slag for retten til blot at være et menneske.

Du vil læse denne roman på en weekend, båret af den lette, ubesværede stil, eller også vil du længe dvæle ved sprogets skønhed. På det punkt er kidneybønnerne lidt uklare.

Anbefalet af Edina Andreasen

 

Saša Stanišić: Herkomst : roman
I 1992 flygter Saša med sin familie fra borgerkrigen i Jugoslavien til Tyskland. Som voksen ser han tilbage på sin opvækst og sin brogede herkomst. Da hans bedstemor i Bosnien-Hercegovina bliver dement, genser han hende en sidste gang for at de sammen kan binde en sløjfe på en mytisk fortælling i familien. For læsere af farverige slægtsromaner


Af: edina

Udgivet: Torsdag 31. august 2023 • Opdateret: Mandag 18. september 2023