Solnedgang: Europa - Jørgen anbefaler | AssensBibliotekerne

Solnedgang: Europa - Jørgen anbefaler

Coveret til filmen "Sunset"
Photo: AssensBibliotekerne

Læs Jørgens anmeldelse af filmen "Sunset"


”Sunset” kan oversættes til solnedgang, og samtidig er det også titlen på intet mindre end selveste vinderen fra filmfestivalen i Venedig i 2019. Denne bemærkelsesværdige film kan nu lånes på AssensBibliotekerne, og den fortjener bestemt at blive set. Det er mesterinstruktøren Laszlo Nemes ( Oscar- og Golden Globe-vinder ), der står bag denne noget kryptiske film, der bestemt kræver noget af sit publikum, for du bliver lokket ind i en labyrint af mysterier, og du får, ligesom filmens hovedperson, intet foræret.

 

Den unge og smukke Irisz Leiter ankommer i 1913 til Budapest, som er en slags hovedstad i datidens mægtige Østrig-Ungarnske storrige. Hun vil søge arbejde i sine afdøde forældres tidligere hatte- og kjoleforretning, der stadig hedder ”Leiter”. Men hun afvises af forretningens nuværende ejer hr. Brill, der viser sig at være en mand med mange hemmeligheder. Irisz' forældre døde i en mystisk brand, da Irisz var 2 år, og hun blev efterfølgende sendt til Italien, så nu søger Irisz svar på forældrenes og hendes egen fortid.

 

Men hun erfarer hurtigt, at dels hendes efternavn og dels forældrenes skæbne vækker uro og ubehag hos andre. Hun opfordres kontant til hurtigst muligt at forlade byen, som også er præget af politiske konfrontationer mellem revolutionære, royalister og anarkister – et klassedelt samfund med arbejdere kontra overklassen. Undervejs i sin søgen finder hun også ud af, at hun har en ukendt bror Kalman, som engang arbejdede i forretningen under hr. Brill. Broderen er forsvundet, men eftersøgt for mord og udråbt som en farlig anarkist. Det viser sig, at næsten alle ved noget om ham, samtidig med at de så godt som intet røber. For at forsøge at finde sandheden må Irisz begive sig rundt i Budapest, men ”noget” ulmer, når mørket falder på, og Irisz møder både trusler og uhygge, sågar mord og en hemmelig revolutionær og kriminel loge i de mørke gader i udkanten af byen. I den dunkle belysning fra fakler må Irisz spørge sig selv: Hvem er de onde og er der overhovedet nogle, der er gode?

 

I de 3 dage filmen foregår har ”Leiter” forretningen både 30-års jubilæum og får besøg af det kejserlige hof, åbenbart ærkehertug Franz Ferdinand og frue. Et lille år senere var de i Sarajevo, og så ved vi jo godt, hvad der skete der. Irisz erfarer også, at ”Leiter” ikke kun er kongelig hofleverandør i hatte og kjoler, men også i kvinder ……… I løbet af filmen får Irisz mange små ledetråde, men ingen entydige svar på sine spørgsmål. Der hersker næsten hele tiden en ”kafkask” stemning, og filmen vil nok ikke falde i alles smag. Modsat de meget begejstrede udenlandske anmeldere var de danske journalister noget mere delte i deres vurderinger, og nogle mente, at filmen var uforløst. Men hvem ønsker at se et trylleshow, hvis du på forhånd kender alle tricks`ene? Begivenhederne i filmen er en del af forspillet til 1. verdenskrig, og dermed også et farvel til det fredelige Europa, en solnedgang over den ”gamle” verden og sidenhen også det store Østrig-Ungarnske imperium.

 

Denne film vil helt sikkert ikke blive vist en lørdag aften hverken på DR eller TV2. Dertil er den for mystisk, men den har afgjort sine markante kvaliteter, som et voksent, nysgerrigt og motiveret publikum helt sikkert vil sætte pris på. ”Sunset” er en film med rigtig mange lag, og den er helt sin egen og lad mig lige præcisere, at det ikke er en krimi, men nærmere måske en lille thriller og frem for alt et suverænt tidsbillede af en tid, der bogstavelig talt var engang, og et portræt af en kvinde, der efterhånden som flere og flere oplysninger og hentydninger forvirrer hende, til sidst næsten kommer i splid med sig selv.

 

Stærk, stærk anbefaling af

Jørgen Kristensen

Bibliotekar

László Nemes, László Nemes, Clara Royer, Matthieu Taponier, Mátyás Erdély: Sunset
Irisz Leiter er vokset op i Trieste, men vender i 1913 tilbage til Budapest for at søge arbejde i hendes afdøde forældres hattebutik. Både direktøren Brill og de unge kvindelige ansatte, bliver forskrækkede over Irisz' tilstedeværelse. Er der en forbindelse til Irisz' bror og oprørsbevægelsen?


Af: biosm

Udgivet: Onsdag 21. april 2021 • Opdateret: Tirsdag 11. maj 2021